تبلیغات
میبدشناسی جانب اللهی - خوراک ، انواع آش ها


Admin Logo
themebox Logo
تاریخ:دوشنبه 12 دی 1390-11:31 ب.ظ

خوراک ، انواع آش ها

  1-آش گندم :

 موادلازم:1-گندم بلغور2-عدس 3-لوبیا4-گوشت 5-استخوان 6-روغن پیاز

شیوه پخت:قبلاً كه بلغورگندم دربازار نبود،گندم را درهاون نیم كوب و بلغور می‌كردند،یاگندم را پوست می‌كندند( گندم را اول مدتی می‌خیساندند،بعد درهاون باضربه خفیف می‌كوبیدند، پوست آن كنده می‌شد) گندم بلغور یا پوست كنده را باعدس و لوبیا و اگر داشته باشند گوشت و استخوان همه را در دیگ یاكماجدان مسی بزرگ می‌ریزند و دیگ را زیر كاه می‌كنند وكاه را آتش می‌زنند ،آش درحرارت ملایم سوختن كاه می پزد معمولاً شب‌ها آن را زیر كاه می‌كنند،تاصبح آماده‌ی مصرف باشد،موقع كشیدن اگر آش بدون گوشت باشد، روغن پیاز می‌زنند، درایام محرم یك غذای آیینی به نام آش حسین نیز   می‌پزند كه تقریباً شبیه این آش است .

2-آش شكنبه:

 موادلازم:1- شكنبه (سیرابی) 2-نخود3-عدس 4-برنج 5-چغندر 6- رب انار 7- روغن پیاز

شیوه‌ی‌پخت:اول شكنبه و نخود را كه دیرپز است می‌پزند ،بعد عدس و چغندر به‌آن اضافه می‌کنند وقتی پخت ،كمی برنج و در آخر رب انار می‌ریزند.چاشنی آن هم روغن پیاز است.

3-شولی:اول چند عدد چغندر را پوست كنده و خرد می كنند و در دیگ می‌پزند، سپس اسفناج و بعد آرد را می مالند(آب زده بادسته‌ی هاون مالش می‌دهند تارطوبت به خود بگیرد كه وقتی در دیگ ریختند به‌هم نچسبد) و در آن می‌ریزند ، مقدار زیادی نعناع و در حدمعمول سركه یا رب انار و نمك به آن اضافه  می‌كنند ، برخی  عدس ، رشته و نعناع داغ یا روغن پیاز و حتی زردك هم در شولی می ریزند.

-خوراك‌های موسمی:

1-چله:درشب چله خوردن هندوانه و انار و آجیل( شامل برگه زردآلو آلوچه خشك،تنه‌ی بوداده ،تخمه‌ی بوداده) واجب است در این شب همه‌ی خانواده‌ها دور هم جمع  می‌شوند و به شب زنده داری می‌پردازند در قدیم بزرگان خانواده برای بچه‌هاقصه می‌گفتند

2-اسفند: شب اسفند حتماً بایدحلوا ارده بخورند، همچنین در این ماه خوردن زولبیا هم از واجبات می‌دانند

3-شب پنجه :آش ججه  (( jeja  : آشی است كه بایدبا هفت دان  ،گندم ، لوبیا  ، نخود ، عدس ، ماش جو و برنج بپزند،برخی به‌جای آن آش گندم می‌پزند ضمناً هركس می‌خواهد درتابستان عقرب او را نگزد ،باید درشب پنجه  زردك بخورد.

4-تهیه‌ی خوراكی‌های‌مخصوص نوروز : برای نوروز   خوراكی‌های متنوعی فراهم می‌كردند كه بعضاً نیاز به تمهید مقدماتی داشت ، مثلاً برای تهیه‌ی پالوده باید اول نشاسته آن را می‌مالیدند

5-تهیه‌ی نشاسته : از40 روز به نوروز مانده گندم رادر ظرف پر از آب می‌ریزند و تا40روز هردو روز یك بار آب آن را عوض می‌كنند تا بوی ترشیدگی نگیرد ، روز چهلم آب گندم‌ها را خالی كرده بعد از شستن ،در تغار ریخته و لگد می‌كنند تا نشاسته از گندم جدا شود،در مرحله‌ی آخر صاف می‌كنند.




داغ کن - کلوب دات کام
نظرات() 


 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر